🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Биологично - активни вещества в билките

Биологично - активни вещества в билките

Танини (Дъбилни вещества)

Танините са полимерни фенолни съединения с относителна молекулна маса от 1000 до 5000. Те са широко разпространени в растенията. Най - често се натрупват в кората при дървесните видове, но също се съдържат в корените и коренищата, листата и стъблата на тревистите растения. Природните дъбилни вещества се разделят на две големи групи:

Кондензирани танини

ТаниниТе са полимери на катехините (флаванол-3) и лейкоцианидините (флавандиоли-3,4) или съполимери на тези два типа флавоноидни съединения.

От тези групи са танините, които се съдържат в кората на дъба, коренището на очиболеца, плодовете на черната боровинка и др.

Хидролизиращи се танини

Под действието на киселини те се хидролизират до по - прости фенолни съединения, като галова и елагова киселина, и в зависимост от това се разделят на галотанини   и   елаготанини.  

Галотанините са естери на галовата и дигаловата киселина с глюкоза, при което към една молекула глюкоза могат да се присъединят до пет молекули галова или дигалова киселина.

ШикалкаЕлаготанините са гликозидно свързани със захарите. Елаговата киселина няма свободна карбоксилна група и свързването е чрез фенолните хидроксилни групи.

Богати с елаготанини са шикалките, листата на смрадликата, коренището на динката и др.

Танините се прилагат основно като противовъзпалителни, затягащи и кръвоспиращи средства.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...