Назад до Биологично - активни вещества в билките

Биологично - активни вещества в билките

  1. Биологично - активни вещества в билките
  2. Гликозиди в билките
  3. Алкалоиди в билките
  4. Танини (Дъбилни вещества)
  5. Етерични масла в билките
  6. Полизахариди в билките
  7. Витамини в билките

Витамини в билките

В групата на витамините се включват съединения с различна химична природа. Обикновено те се образуват в растенията и в микроорганизмите и се приемат с храната. Изключение правят витамин А и D, които се образуват в животинския организъм от растителни вещества, наречени провитамини, например каротена.

Витамините са в тясна връзка с ензимите, които изпълняват ролята на катализатори в химичните процеси, протичащи в организмите. Много от витамините влизат в състава на някои ензими, като се явяват тяхна простетична група (коензими). В зависимост   от разтворимостта си витамините се разделят на две групи:

Водноразтворими витамини:

Витамин В1 - тиамин

ТиаминВ химично отношение представлява четвъртична амониева база, съставена от тиазолов и пиримидинов пръстен. Богати на витамин В1 са житните растения, особено обвивката и зародишът на пшеницата и овесът, а също и дрождите. Витамин B1 се съдържа и в много лечебни растения. Той подобрява функциите на нервната система, храносмилателния канал, черния дроб и сърдечната дейност. Поощрява еритропоезата. Стимулира растежа и развитието на младите животни.

Витамин В2 - рибофлавин

РибофлавинПо химична структура се отнася към групата на птеридините и е производно на изоалоксазина. Витамин В2 представлява диметилрибитилизоалоксазин, като двете метилови групи са свързани с бензолното ядро, а рибозомният остатък - с пиразиновото ядро. Най - богати с витамин В2 са дрождите, но той се съдържа и в много лечебни растения. Рибофлавинът влиза в състава на дихателния ензим на Варбург и играе съществена роля в синтезата на хемоглобина. Подобрява функциите на нервната система и усилва защитната дейност на черния дроб, на кожата и лигавицата. Стимулира растежа и увеличава продуктивността на животните. 

Витамин В6 - пиридоксин

ПиридоксинВ химично отношение представлява група от съединения, включващи пиридоксол, пиридоксал и пиридоксамин, които под формата на фосфати влизат в състава на ензими, катализиращи превръщането на аминокиселините и играещи важна роля в белтъчната обмяна.

В най - големи количества този витамин се натрупва в дрождите, но също се среща в много лечебни растения.

Витамин В5 - пантотенова киселина

Пантотенова киселинаВ молекулата си съдържа остатък на β-аланин. Влиза в състава на ензими, с участието на които се осъществява синтезата на мастни киселини, стероли и др. Среща се в много лечебни растения.

Пантотеновата киселина участва в обмяната ня веществата и улеснява приспособяването на организма към ниски температури.

Отсъствието на този витамин води до забавяне на растежа, поражения по кожата и нарушения в дейността на нервната система.

Като лечебен препарат др използва под форма на  на калциев пантотенат.

Витамин В15 - пангамова киселина

Пангамова киселинаВ химично отношение представлява естер на глюконовата киселина с диметилглицина. Едно от най - характерните свойства на този витамин е, че подобрява липидния обмен и предотвратява мастната инфилтрация на черния дроб. Сьдържа се в много растения.

Витамин В4 - холин

Холинът е предшественик на ацетилхолина, който играе важна роля в дейността на нервната система. В химично отношение е триметиламиноетанол. При недостатъчност на холин в черния дроб се натрупват триглицериди. При недостатъчност води до мастна дистрофия.  Холинът се съдържа в много лечебни растения.

Фолиева киселина

Изградена е от остатък на глутаминовата и р-аминобензоена киселина и птеридин. Тя е съставна част на ензими, катализиращи биосинтезата на някои пуринови съединения и редица аминокиселини. Съдържа се в лечебни растения, особено в листата. Фолиевата киселина има висока биологична активност и е ефикасно средство за лечение на злокачествени анемии.

Витамин РР

С това название са известни никотиновата киселина (пиридин-3-карбонова киселина) и нейният амид (никотинамил). Витамин РР влиза в състава на ензими, осъществяващи окислително - редукционните процеси в живата клетка.

Среща се почти във всички лечебни растения, но най - много се съдържа в дрождите. Играе важна роля в обмяната на въглехидратите. Повишава секретариата функция на храносмилателните жлези и панкреаса, подоорява функциите ня черния лроб и нетоксичната му способност. Стимулира растежа и развитието на подрастващите.

Витамин С - аскорбинова киселина

В химично отношение представлява хексауронова киселина наречена аскорбинова във връзка с противоскорбутното й действие. Тя е широко разпространена в растенията и особено много се съдържа шипките,  в листата на глухарчето, игликата и др.

Витамин С регулира окислително - редукционните процеси и улеснява тъканното дишане. Ограничава пропускливостта на капилярите. Действа антиексудативно,  противовъзпалително и антихеморагично. Активира ретикулоендотелната система. Има антитоксично и десензибилизиращо действие. Повишава устойчивостта към повишени температури.

Витамин Р

Под това название са известни редица природни съединения, укрепващи стените на капилярните съдове. В химично отношение са флавоноидни съединения и техни гликозиди, крито са разгледани в специален раздел. Тези  вещества ограничават пропускдивостта и чупливостта на капилярите. Действат антиексудативяо и антифлологестично. Стимулират растежа на подрастващите индивиди.

Мастноразтворими витамини:

Витатамин А - ретинол

В растенията се среща само под формата на провитамин А, скоето название се означават каротените, от които в организма на животните се синтезира витамин А.

Каротеноидите са обширна група природни пигменти с жълт или оранжев цвят. По своята химична природа те са тетратерпени, производни на ликопина. Каротените в растенията се срещат под форма на три изомера: α-, β- и γ-каротен.

Най - широко разпространен е β-каротенът (около 85% от общото съдържание на каротени). При хидролитичното разпадане на една молекула β-каротен на две симетрични половини се образуват две молекули витамин А, а от α- и γ-каротена  се образуват само по една молекула витамин А.

Витамин А подобрява окислително - редукнижните процеси. Действа епителотонично, поддържа тургора и прозрачността на роговицата, благоприятства адаптацията на тъмно. Стимулира растежа на новородените животни.

Витамини от групата D

Те се образуват само в организма на животите от стероли (провитамини D), които се съдържат в растенията. Витамин D2 влияе върху минералната и енергийната обмяна. Регулира метаболизма на калциевите и фосфорните съединения.

Витамин Е

Представлява смес от 4 изомерни съединения, от които с най - голяма активност е α-токоферолът. Витамин Е поощрява сперматогенезата и подобряба оплодителната способност, износването на плода и люпимостта на яйцата. Влияе благоприятно върху обмяната на веществата в напречно - набраздената, мускулатура.

Витамини от групата К

Под това название са обединени група антихеморагични фактори, необходими за нормалното съсирване на кръвта. По своята химична природа те са производни на нафтохинона.

Във висшите растения се съдържа само витамин K1 (филохинон), в структурата на който има остатък от фитол, влизащи в състава на хлорофила. Витамин K1 участва в образуването на протромбина в черния дроб и действа кръвоспиращо.

Витамин F

Витамин ФС това название са известни полиненаситените мастни киселини - линолова, линоленова, арахидонова и др., които са изходни вещества за биосинтезата на простагландините в организма на животните.

Незаменимият витамин е необходим за нормалният растеж и действа благоприятно за здравината на клетъчните мембрани, баланса на хормоните и имунната система. 

Рейтинг:

Свързани продукти

Top 10 - Mултивитамини за кучета
16.39
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Коментирай
loading...