Паразити при кучето

Какво представляват паразитите и явлението "паразитизъм"?

Паразитизъм

Паразитизмът е биологично явление, което е широко разпространено в природата. Представлява симбиоза с метаболитна зависимост и антагонистичен характер. Той е форма на симбиоза на два различни организма. Важна характеристика на паразитизма е нанасянето на вреда между контактуващите организми.

Паразитизъм при животнитеПри паразитизма само единият партньор има полза и тя е задължителна за да може той да съществува. Този вид се нарича паразит.

Без това взаимоотношение паразитът не може да съществува като вид, а развитието на самото взаимоотношение е израз на непрекъсната борба между симбионта.

Паразит

Вътрешни паразити при кучетоВъншни паразити при кучетоПаразитите са индивиди от един организмов вид, които живеят за сметка на тези от друг вид - използват ги като източник на храна и като местообитание, нанасят им здравна вреда, а понякога дори и смърт. Експлоатираният от паразита организмов вид се нарича гостоприемник. При паразитизма гостоприемникът е физически по - силен, поради което паразитът обикновено не може да го унищожи, а той самият е застрашен от унищожение.

Паразитите живеят в тялото на гостоприемника (или на него) и се хранят така, че той да остане жив. В природата са обособени 2 вида паразити:

  • Ендопаразити (вътрешни) - Снимка 1
  • Ектопаразити (външни) - Снимка 2

И двата вида паразити са изключително опасни.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Силвия
Имам куче Алабай на 2 години от известно време не се храни както преди яде много малко не е игриво,спи и има бълхи въпреки капките и каишката,моля помогнете ми
Лора
Имам куче на 10 месеца -яде клечки,трески.Не обича кучешка храна а предпочита човешка.Моля Ви за съвет и обяснение на какво се дължи това и как да постъпя?!
Забравих да добавя че днес му дадох хапче за вътрешно обезпаразитяване , вчера сутринта изпражненията бяха по рядки докато вечерта бяха по твърди , повърна два пъти също така(днес) 15 мин след прием на храна , дадох му малко деган по предписание на ветеринарния ни лекар в България.
Здравейте имам йоркшерски териер на 9 години , от вчера не иска да се движи много има болки в гърба и задните крачета , с храненето проблем няма . Изпражненията са твърди , мислехме че е от проблема с гръбначното му изкривяване , тъй като при подобен случай му даваме кортико стероиди. За щастие този път му мина без тях , след като го водихме при лекар св установи че всичко е наред . По късно през същия ден кучето ми започна да се държи неадекватно и да диша забързано с изплезен език и да прави рязки несвързани движения което ме води до мисълта че е възможно да има чуждо тяло в организма си . Всичко от това което ви казах няма голяма връзка между едното и другото но това се случва в действителност моля за съдействие.
Здравейте, купих си ново кученце и то е на околио 40 дена днес бяхме на ветиринар и той му даде гел против глисти. Всичко беше ОК играеше си беше много енергичен, но сега анусът му се е подул има големи болки и в изпражненията му забелязах нещо бяло малко наподобяващо на червейчета, но не съм сигурна. А анусът му е ужасно подут и не яде това много ме притеснява.
Коментирай
loading...