Назад до Паразити при кучето

Паразити при кучето

 1. Паразити при кучето
 2. Какво представляват паразитите и явлението "паразитизъм"?
 3. Каква е разликата между Екто- и Ендопаразити?
 4. Кои са най - опасните Външни паразити при кучето?
 5. Кои са най - опасните Вътрешни паразити при кучето?
 6. Къде и кога се срещат Външните паразити?
 7. Какви заболявания причиняват Паразитите при кучето?
 8. Как да разбера, че кучето ми има Външни паразити?
 9. Как да разбера, че кучето ми има Вътрешни паразити?
 10. Как да предпазим кучето си от паразити?
 11. Любопитни факти за паразитите

Каква е разликата между Екто- и Ендопаразити?

Ектопаразити

Ектопаразити при кучетоЗащо са опасни паразититеЕктопаразитите или т.нар. "външни паразити" са паразити, живеещи временно или постоянно на повърхността на тялото на Вашето куче, което играе ролята на гостоприемник. Там се развиват и хранят. По - голямата част от тях, които са постоянни обитатели на повърхността на тялото на гостоприемника, обитават и определени участъци (т.нар. микроекологични ниши).

Така например крастните кърлежи от род Sarcoptes се разполагат дълбоко в епидермида на кожата, в уастъците с къса космена покривка, а представителите от род Psoroptes обитават повърхността на кожата - участъците с дълга и гъста козина.

Причиняват постоянен сърбеж и дискомфорт на Вашия любимец не само през топлите месеци, но и през цялата година. Опасни са не само за кучето, но и за Вас! Те са виновни за разпространяването на голям брой микроорганизми, които от своя страна водят до опасни за животните и хората заболявания.

Ендопаразити

Опасни ли са вътрешните паразити за кучетоВътрешните паразити живеят вътре в тялото на кучето - гостоприемник (в неговите органи и тъкани), откъдето идва и името им.

Всеки паразит има своя специфична локализация и прекарват по – голямата част от развитието си или цялото развитие именно в това място на типична локализация.

Има ендопаразити, които могат да се локализират и в повече органи – например – ехинококовият мехур. Той може се локализира в черния дроб, белия дроб, мозъка, бъбреците и др.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Силвия
Имам куче Алабай на 2 години от известно време не се храни както преди яде много малко не е игриво,спи и има бълхи въпреки капките и каишката,моля помогнете ми
Лора
Имам куче на 10 месеца -яде клечки,трески.Не обича кучешка храна а предпочита човешка.Моля Ви за съвет и обяснение на какво се дължи това и как да постъпя?!
Забравих да добавя че днес му дадох хапче за вътрешно обезпаразитяване , вчера сутринта изпражненията бяха по рядки докато вечерта бяха по твърди , повърна два пъти също така(днес) 15 мин след прием на храна , дадох му малко деган по предписание на ветеринарния ни лекар в България.
Здравейте имам йоркшерски териер на 9 години , от вчера не иска да се движи много има болки в гърба и задните крачета , с храненето проблем няма . Изпражненията са твърди , мислехме че е от проблема с гръбначното му изкривяване , тъй като при подобен случай му даваме кортико стероиди. За щастие този път му мина без тях , след като го водихме при лекар св установи че всичко е наред . По късно през същия ден кучето ми започна да се държи неадекватно и да диша забързано с изплезен език и да прави рязки несвързани движения което ме води до мисълта че е възможно да има чуждо тяло в организма си . Всичко от това което ви казах няма голяма връзка между едното и другото но това се случва в действителност моля за съдействие.
Здравейте, купих си ново кученце и то е на околио 40 дена днес бяхме на ветиринар и той му даде гел против глисти. Всичко беше ОК играеше си беше много енергичен, но сега анусът му се е подул има големи болки и в изпражненията му забелязах нещо бяло малко наподобяващо на червейчета, но не съм сигурна. А анусът му е ужасно подут и не яде това много ме притеснява.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...