Назад до Паразити при кучето

Паразити при кучето

 1. Паразити при кучето
 2. Какво представляват паразитите и явлението "паразитизъм"?
 3. Каква е разликата между Екто- и Ендопаразити?
 4. Кои са най - опасните Външни паразити при кучето?
 5. Кои са най - опасните Вътрешни паразити при кучето?
 6. Къде и кога се срещат Външните паразити?
 7. Какви заболявания причиняват Паразитите при кучето?
 8. Как да разбера, че кучето ми има Външни паразити?
 9. Как да разбера, че кучето ми има Вътрешни паразити?
 10. Как да предпазим кучето си от паразити?
 11. Любопитни факти за паразитите

Кои са най - опасните Вътрешни паразити при кучето?

Ендопаразитите при кучето се разделят на няколко големи групи:

 • Цестоди (Тении) - принадлежат към паразитните плоски червеи с начленено тяло
 • Трематоди - наричат се смукалници и принадлежат към паразитните плоски червеи с неначленено тяло
 • Нематоди - кръгли червеи (Глисти)

Тениите (възрастните) обитават и живеят в тънките черва на кучето. Те не водят до изявата на клинични симптоми. Тяхната вреда се проявява, когато ларвите им преминават през междинните гостоприемници - кучето и човека.

Опасни вътрешни паразити при кучетоЕдна от най - опасните тении, водеща до заболяването Ехонококоза е Echinococcus granulosus (ехинококов мехур). Възрастните тении живеят в тънките черва на животното (кучето) и отделят членчета (3 - 6 мм). С тях се разпространяват яйца в околната среда. Тези яйца могат да попаднат и в човека и да се развият до ларви. Развитите ларви пробиват стената на червата и посредством кръвообръщението могат да достигнат до черния дроб, мозъка, белите дробове, бъбреците и други органи. Ларвата произвежда мехурчета, които са пълни с течност - ехинококови мехури (хидратни цисти). Тези мехури растат много бавно и могат да останат незабелязани с години. С времето се проявяват и клиничните симптоми на заболяването, настъпва пълна промяна във функцията на органите и за съжаление може да се стигне дори до смърт.

Това е само един пример, който цели да покаже колко важно е обезпаразитяването на Вашият любимец, който в един момент може да се окаже причина за нежелани последици и вреди за Вашето здраве!

Тип Platyhelminthes, Клас Cestoda, Разред Cyclophyllidae
Семейство Taeniidae

Taenia hydatigena

Taenia pisiformis
Taenia ovis Echinococcus granulosus
Echinococcus multilocularis Taenia taeniaeformis
Семейство Dipylidiidae

Dipylidium caninum - пренася се от бълхи

Как се заразяваме с паразити

Кучето ми има паразити

Тип Platyhelminthes, Клас Cestoda, Разред Pseudophyllidea
Семейство Diphyllobothriidae

Diphyllobothrium latum

Как изглеждат вътрешните паразити

Опасни ли са ендопаразитите за кучето

Кръглите червеи (глистите) са едни от най - често срещаните вътрешни паразити при кучето. Зрелите ендопаразити отделят няколко хиляди яйца на ден (около 200 хиляди). Тези яйца попадат в околната среда и представляват опасност за кучетата, които се заразяват per os (поемат ги през устата).

Човек, се явява междинен гостоприемник за тези паразити. Ларвите могат да увредят вътрешните органи.

Опасни ли са паразитите за детето миВ повечето случаи са при малки деца, при недостатъчна хигиена, но не е изключена появата им и при възрастни хора. Яйцата, които човек е погълнал не са видими с просто око. В червата на човек се излюпват и развитите ларви при придвижването си водят до разрушаване на тъканите. Така, мигрирайки в белите дробове на човек могат да доведат до кашлица, която не се повлиява от лекарствани средства; при попаране в кожата - до възпаление и сърбеж и др.

Таблица 2 ...

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Силвия
Имам куче Алабай на 2 години от известно време не се храни както преди яде много малко не е игриво,спи и има бълхи въпреки капките и каишката,моля помогнете ми
Лора
Имам куче на 10 месеца -яде клечки,трески.Не обича кучешка храна а предпочита човешка.Моля Ви за съвет и обяснение на какво се дължи това и как да постъпя?!
Забравих да добавя че днес му дадох хапче за вътрешно обезпаразитяване , вчера сутринта изпражненията бяха по рядки докато вечерта бяха по твърди , повърна два пъти също така(днес) 15 мин след прием на храна , дадох му малко деган по предписание на ветеринарния ни лекар в България.
Здравейте имам йоркшерски териер на 9 години , от вчера не иска да се движи много има болки в гърба и задните крачета , с храненето проблем няма . Изпражненията са твърди , мислехме че е от проблема с гръбначното му изкривяване , тъй като при подобен случай му даваме кортико стероиди. За щастие този път му мина без тях , след като го водихме при лекар св установи че всичко е наред . По късно през същия ден кучето ми започна да се държи неадекватно и да диша забързано с изплезен език и да прави рязки несвързани движения което ме води до мисълта че е възможно да има чуждо тяло в организма си . Всичко от това което ви казах няма голяма връзка между едното и другото но това се случва в действителност моля за съдействие.
Здравейте, купих си ново кученце и то е на околио 40 дена днес бяхме на ветиринар и той му даде гел против глисти. Всичко беше ОК играеше си беше много енергичен, но сега анусът му се е подул има големи болки и в изпражненията му забелязах нещо бяло малко наподобяващо на червейчета, но не съм сигурна. А анусът му е ужасно подут и не яде това много ме притеснява.
Коментирай
loading...