🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Събиране, сушене на билките и съхраняване на дрогите, получени от тях

Събиране, сушене на билките и съхраняване на дрогите, получени от тях

Почистване на събраните билки

Грудки от СалепСлед събирането растителните части се подлагат на т.нар. първична обработка или почистване.

Целта на тази манипулация е да се отстранят случайно попаднали странични примеси или други части от същото растение, избелели или потъмнели части, нападнати от инсекти и др.

Грудките от Салеп (Orchis Maculata L.) се потапят за кратко време в кипяща вода. Това се прави с цел - инактивиране на ензимите.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

4. д-р БауБау
До 3. аз - Да, вакуумът е добър начин за съхранение на билки. По този начин се запазват полезните им качества за дълъг период от време. Особено подходящо е, ако билките са предварително изсушени на проветриво място без пряка слънчева светлина.
3. аз
правилно ли е съхраняването във вакуум ? Вакумиран найлонов плик ?
2. д-р БауБау
Билките се съхраняват на проветриво място, когато са съвсем пресни и докато се изсушат напълно. А когато вече са напълно сухи, може съвсем спокойно да ги съхранявате в затворени стъклени буркани или метални кутии. Тъй като след пълно изсушаване в тях вече не се съдържа влага, по този начин те запазват полезните си свойства в продължение на поне 1 година. Важно е бурканите и кутиите да бъдат затворени, за да бъдат защитени лечебните растения от вредители и прекомерно изсушаване.
1. lady
Съхраняването в буркани и метални кутии предполага, че биклите не са на проветливо място. Мога ли да затворя бурканите или трябва да останат отворени за да могат да се проветрябват?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...