🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Събиране, сушене на билките и съхраняване на дрогите, получени от тях

Събиране, сушене на билките и съхраняване на дрогите, получени от тях

Съхраняване на билките

Как се съхраняват билкитеСъхраняване на билкитеПоява на плесенСухите растителни части се опаковат в хартия, в стъклени банки или в метални кутии. Металните кутии се използват особено често за съхраняване на растителни суровини, които съдържат етерично масло.

Едно от основните изисквания за лечебните растения е след сушенето да се съхраняват в сухо, проветриво и чисто помещение.

Когато те са сушени при обикновена температура (без загряване до 60 °С), действието на ензимите не е обезвредено, а само задържано.

При овлажняване отново се създават условия за тяхното активиране и за протичането на разпадни процеси на химичните вещества в растенията.

Необходимо е при съхранение да се създават условия, при които билките да се запазят непроменени по външен вид и по съдържание на лечебните вещества.

За тази цел всички неблагоприятни фактори на външната среда - влага, пряка слънчева светлина, липса на проветряване, трябва да бъдат отстранявани. В противен случай дрогите овлажняват, добиват дъх на плесен, могат да загният и често се нападат от различни вредители - насекоми, червеи, гризачи.

Силно действащите дроги трябва да се съхраняват отделно от останалите. Същото се отнася и за ароматните. Срокът за съхраняване на листа, цветове и треви обикновено е по - кратък от този за кори и коренища.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

4. д-р БауБау
До 3. аз - Да, вакуумът е добър начин за съхранение на билки. По този начин се запазват полезните им качества за дълъг период от време. Особено подходящо е, ако билките са предварително изсушени на проветриво място без пряка слънчева светлина.
3. аз
правилно ли е съхраняването във вакуум ? Вакумиран найлонов плик ?
2. д-р БауБау
Билките се съхраняват на проветриво място, когато са съвсем пресни и докато се изсушат напълно. А когато вече са напълно сухи, може съвсем спокойно да ги съхранявате в затворени стъклени буркани или метални кутии. Тъй като след пълно изсушаване в тях вече не се съдържа влага, по този начин те запазват полезните си свойства в продължение на поне 1 година. Важно е бурканите и кутиите да бъдат затворени, за да бъдат защитени лечебните растения от вредители и прекомерно изсушаване.
1. lady
Съхраняването в буркани и метални кутии предполага, че биклите не са на проветливо място. Мога ли да затворя бурканите или трябва да останат отворени за да могат да се проветрябват?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...