🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Събиране, сушене на билките и съхраняване на дрогите, получени от тях

Събиране, сушене на билките и съхраняване на дрогите, получени от тях

Сушене на билките

Начини на сушене на билкитеОт правилното и своевременно сушене до голяма степен зависи качеството на билките и запазването на тяхната лечебна стойност. Чрез сушенето се отстранява водата от растителните части, която за свежите листа, цветовете и тревите достига до 85%, а при корените - до 45%.

В тъканите на растителните органи настъпват дълбоки изменения при сушенето. Това е процес на изпаряване и отстраняване на влагата, което води до консервиране на дрогите, тъй като се задържа действието на ензимите, под чието влияние най - често настъпват нежелателни промени в химичния им състав.

Ензимното действие е вредно, например при лабилните сърдечно - действващи гликозиди, при някои алкалоиди от естерен тип, при дроги, съдържащи индолни алкалоиди, дъбилни вещества и др.

В тези случаи ензимните процеси водят до разпадане на лечебните вещества в растенията. Колкото влагата по - бавно се отделя от дрогите, толкова по - активно протичат ензимните процеси в тъканите.

Правилното сушене трябва да е съобразено с характера на действащите съставки на лечебните растения. То се провежда бързо при установена за вида температура. Обикновено нагряването ие трябва да превишава 50 - 60 °С. Само при сочните плодове температурата може да се повиши до 80 °С, което позволява да се съхранят витамините в тях.

Растителни дроги, които съдържат етерични масла, се сушат разстлани на по - дебел пласт, бавно, при температура до 30 °С. Бавно се сушат и дроги, чийто химичен състав е стабилен и не се разпада под влияние на ензими.

На пряка слънчева светлина могат да се сушат растителни части, които не съдържат багрила - семена, корени и коренища, кори и др. Листата, цветовете и тревите (надземните части) не трябва да се сушат на пряка слънчева светлина, тъй като се обезцветяват и не се допускат за употреба.

Бавното сушене, което е най - достъпният и лесно изпълним начин на сушене, се извършва на открито или в приспособени за тази цел помещения. Растителните части се разстилат на тънък пласт върху брезент или хартия или в специално приготвени дървени рамки с мрежесто дъно, които се поставят една над друга.

Как се сушат билкитеСушене на билкиКога билките са сухиСушенето на сянка под навеси или на таван при добро проветряване става бавно, но се получава качествена суровина, която е с добър външен вид и непроменено лечебно действие.

Ако растителните части, най - често корени и коренища, се събират през есента, когато времето е влажно и при естествени условия сушенето е затруднено, могат да се използват специални сушилни или помещения, изградени за сушене на плодове.

Съществува голямо разнообразие от сушилни с използване на различни топлинни източници, които се построяват за сушене на големи количества лекарствена суровина.

Сушенето се смята за завършено, когато растителните части (кори, корени, коренища) загубят еластичността си и при чупене издават звук, а листата и цветовете при стриване образуват фин прах.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

4. д-р БауБау
До 3. аз - Да, вакуумът е добър начин за съхранение на билки. По този начин се запазват полезните им качества за дълъг период от време. Особено подходящо е, ако билките са предварително изсушени на проветриво място без пряка слънчева светлина.
3. аз
правилно ли е съхраняването във вакуум ? Вакумиран найлонов плик ?
2. д-р БауБау
Билките се съхраняват на проветриво място, когато са съвсем пресни и докато се изсушат напълно. А когато вече са напълно сухи, може съвсем спокойно да ги съхранявате в затворени стъклени буркани или метални кутии. Тъй като след пълно изсушаване в тях вече не се съдържа влага, по този начин те запазват полезните си свойства в продължение на поне 1 година. Важно е бурканите и кутиите да бъдат затворени, за да бъдат защитени лечебните растения от вредители и прекомерно изсушаване.
1. lady
Съхраняването в буркани и метални кутии предполага, че биклите не са на проветливо място. Мога ли да затворя бурканите или трябва да останат отворени за да могат да се проветрябват?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...