Назад до Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Емулсия от билки

Емулсия - Лат.: Еmulsum

Това е сложна лекарствена форма. По външен вид тя наподобява млякото. Приготвя се от лекарствени средства, които не могат да се смесят с вода и течности. За постигане на стабилно размесване на течните съставки се включват емулгатори.

Във фитотерапията се използват семенните (истинските) емулсии, които се приготвят от семена или плодчета, съдържащи растителни масла, например фъстъчени семенна, плодове от коноп, орехови и бадемови ядки, ленено семе, тиквено, маково, слънчогледово, соево, рапично, памуково и други семена.

Приготвяне

Дрогата се накисва в гореща вода (60 °С) около 10 - 15 минути, след което се отстранява обвивката на семената и плодчетата. Те се стриват в хаван, като се заливат с вода до 1/10 от количеството на дрогата.

Към получената каша се прибавя вода общо (1:10). След отстраняването на грубите частици чрез прецеждане през двойна марля емулсията (млековидна) се предоставя за употреба.

Семенните емулсии се използват самостоятелно, но служат и като течна среда на други лекарствени форми. Те се употребяват в кратък срок след приготовлението им (максимално до 7 дни). Съхраняват се на хладно.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. terap.petko k krstev
bog da bogoslevi vsichki onezi adminisratori koito sa vpisali opredeleniata za ralichnite vidove izvleci !!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...