Назад до Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Лапа от билки

Лапа - Лат.: Cataplasma

Лекуване с билки при животнитеЛапа от билкиЛапата е мека лекарствена форма с консистенция на каша или меко тесто. Употребява се външно след предварително обезкосмяване на кожата или поставена в марля за избягване слепването на космите.

Проявява локално и рефлекторно действие. Оказва различно въздействие според характера на активните вещества на изходните суровини или на прибавените към лапите лекарствени средства. Може да действа смекчаващо (когато е приготвена от дроги, съдържащи слизести вещества), обезболяващо (от дроги с етерични масла - лайка, мащерка, мента и др), дразнещо, ревулсивно (синапена лапа и др.) и др.

За приготвяне на лапи се използват дроги или хранителни продукти, съдържащи слизести вещества - ленено семе, пшеничено брашно, пшеничени трици, преварени картофи, семена от сено и др. Технологията е различна в зависимост от изходния материал.

Смесването с течния съставител продължава до получаването на тестообразна маса. Готовият продукт се разстила върху тензух, марля и др. с различна дебелина на слоя (в зависимост от дрогата) и се употребява най - често по принципа на съгряващия компрес.

Дразнещите средства, например синапената лапа, се разстилат в по - тънък слой и се държат до зачервяване на кожата. След свалянето им кожата се почиства, за да се избегне изгарянето. Приготвят се и се употребяват в момента на използването им. Не се консервират.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. terap.petko k krstev
bog da bogoslevi vsichki onezi adminisratori koito sa vpisali opredeleniata za ralichnite vidove izvleci !!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...