Назад до Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

 1. Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги
 2. Запарка от билки
 3. Възварка от билки
 4. Тинктура от билки
 5. Екстракт от билки
 6. Медицинско масло и вино
 7. Медицински оцет и спирт
 8. Сироп от билки
 9. Медицинска вода
 10. Слиз от билки
 11. Лапа от билки
 12. Кашици от билки
 13. Емулсия от билки
 14. Лекарствен сбор, сложен чай

Кашици от билки

Кашици - Лат.: Еlectuarium

Мека лекарствена форма с консистенция на каша или меко тесто и е предназначена за вътрешна употреба. Приготвя се от пулверизирани дроги с добавката на помощни вещества за получаване на тестообразна маса.

Като конституенти се използват прах от корена на сладкото коренче, прах от корена на градинската ружа, ленено брашно, ръжено брашно, нишесте, а като свързващо вещество - вода, запарки и възварки, растителни сокове, масла и др.

Прибавят се и коригиращи вкуса средства за по - лесното им приемане. Коригентите са различи и в зависимост от вида на животното и според вкусовите му предпочитания - за едри преживни се използват горчиви и солени вещества, за коне - солени вещества и растителни слизи, за свине и кучета - сладки вещества.

Не се приготвят кашици от дроги, съдържащи силно действващи и отровни вещества, поради това че не могат да се дозират точно. Спазва се известна последователност при смесването на отделните компоненти на кашицата. Обикновено първоначално се приготвя сложен прах от прахообразните съставки, след което се добавя на части течният или мекият съставител до получаване на необходимата консистенция.

Лекарствената форма се употребява прясна, тъй като тя е несстабилна, бързо ферментира и плесенясва. Кашиците са удобна лекарствена форма за свине, коне, едрн преживни, дребни преживни, кучета, по - рядко се прилагат на котки.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

terap.petko k krstev
bog da bogoslevi vsichki onezi adminisratori koito sa vpisali opredeleniata za ralichnite vidove izvleci !!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...