Назад до Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги

 1. Приготвяне на лекарствени форми от растителни дроги
 2. Запарка от билки
 3. Възварка от билки
 4. Тинктура от билки
 5. Екстракт от билки
 6. Медицинско масло и вино
 7. Медицински оцет и спирт
 8. Сироп от билки
 9. Медицинска вода
 10. Слиз от билки
 11. Лапа от билки
 12. Кашици от билки
 13. Емулсия от билки
 14. Лекарствен сбор, сложен чай

Възварка от билки

Възварка - Лат.: Decoctum

Възварките са подобни на инфузите. Те представляват най - често водни извлеци на активни вещества от растителни дроги и се получават чрез декоктиране. Приготвят се и чрез разреждане на обикновените екстракти или на т.нар. екстракти - концентрати (дисперги)*.

Като суровина за тази лекарствена форма служат обикновено по - груби растителни части - дървесина, кора, корени, коренища и по - рядко твърди листа (от мечо грозде или боровинки и др.). Действащите им вещества са устойчиви на загряване. Количествените съотношения между дрога и извлечител са същите, както при запарките.

След декоктирането възварката се прецежда гореща (10 минути след изваждането от водната баня). Съдържащите танин декокти правят изключение и се прецеждат веднага. Използват се многослойна марля, памук или комбинация от тях.

При вьзварки с обем от 1 до 3 литра загряването се увеличава на 40 минути. Във всички случаи след прецеждането на декоктите се долива толкова вода, колкото се е изпарила.

Възварките се приготвят ежедневно. Те не са удобни за продължително съхраняване, поради това, че се изменя активността им и бързо плесенясват. Назначават се по указание на ветеринарния лекар.

*Диспергите се получават при заводски условия чрез изпаряване на инфузи и декокти във вакуум при хигиенични условия. Те са устойчиви при продължително съхраняване. Стандартизирани са биологично или химично. Чрез разтварянето им се приготвят запарки и възварки.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

terap.petko k krstev
bog da bogoslevi vsichki onezi adminisratori koito sa vpisali opredeleniata za ralichnite vidove izvleci !!!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...