Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

 1. Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните
 2. Вълнест напръстник
 3. Горицвет
 4. Момина сълза
 5. Боянка
 6. Гърбач
 7. Зокум
 8. Морски лук
 9. Кукуряк
 10. Обикновен глог
 11. Зимзелен
 12. Бял имел

Боянка

Боянка - Лат.: Erysimum diffusum Ehrh. (E. Canescens Roth.)
Сем. Кръстоцветни - Brassicaceae, Cruciferae

Описание

БоянкаЗа какво се използва БоянкатаДвугодишно до многогодишно сиво - зелено тревисто растение. Стъблата му са високи - 30 - 80 (120) см, изправени, най - често разклонени. Листата са последователни, линейно ланцетни до линейни, целокрайни; приосновните и  долните стъблови с дръжка, а горните - приседнали.

Съцветията са връхни, гроздовидни, при плодовете - силно удължени. Цветовете са лимоненожълти с 4-листна чашка и венче, 6 тичинки и 1 плодник.

Плодът е 3—8 см дълга четириръбеста шушулка с многобройни светлокафяви семена. Цъфти през април - юни.

Разпространение

Расте по сухи тревисти и каменливи места, из храсталаци и поляни. Среща се из цялата страна докъм 1200 метра надморска височина.

Употребяема част

Използват се стръковете (herbae Erysimi), събрани по време на цъфтеж, с дължина до 30 см и семето (semen Erysimi).

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от карденолиден тип (в семената 2 до 6%, в листата 1 - 1.5%). Основни са гликозидите еризимин и еризимозид, които са производни на строфантидина. В семената освен това се съдържа тлъсто масло (30 - 40 %), в състава на което влизат глицериди на олеиновата, еруковата, палматиновата, линоловата и линоленовата киселина.

Действие

В някои страни растението твърде отдавна се използва като сърдечно и диуретично средство. Препаратите, приготвени от надземната част, проявяват особено благоприятен ефект при сърдечна слабост. Те усилват систолитичните съкращения, удължават диастолата, забавят сърдечния ритъм, повишават минутния и ударния обем. Оказват хипертензивно действие и едновременно усилват пулсовата вълна.

Препаратите от растението задълбочават и учестяват дишането. Действието им се обуславя от съдържащите се в листата еризимин и еризимозид.

По терапевтична стойност гликозидите на Боянката (от Е. cheranthoides) са близки до строфантина. Еризиминът се различава от строфантина по своето по - слабо действие. Характеризира се с по - ниска токсичност.

Еризимозидът се резорбира орално. Той заема междинно място между строфантина и дигитоксина. В сравнение с дигиталисовите препарати гликозидите на боянката оказват по - благоприятно действие върху коронарното кръвообращение.

И двата гликозида кумулират, но еризимозидът в по - голяма степен. Гликозилите на растението активират и отделителната функция на бъбреците. Те проявяват седативен ефект върху ЦНС.

Приложение

Боянката и препаратите й се прилагат при сърдечна недостатъчност, стенокардия, кардиосклероза и др. с показанията на строфантина.

Начин на употреба и дози

Използва се надземната част на растението или спиртна тинктура (1:10).

Дози на инфуз от надземната част (1:20), за вътрешно приложение
Телета 1 супена лъжица, 3 пъти дневно
От спиртната тинктура (1:10):
Телета 20 - 30 капки, 3 - 4 пъти дневно
Рейтинг:

Отзиви

Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
Не съм го ползвала .
Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
Коментирай
loading...