Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

 1. Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните
 2. Вълнест напръстник
 3. Горицвет
 4. Момина сълза
 5. Боянка
 6. Гърбач
 7. Зокум
 8. Морски лук
 9. Кукуряк
 10. Обикновен глог
 11. Зимзелен
 12. Бял имел

Гърбач

Гърбач - Лат.: Periploca Graeca L.
Сем. Устрелови -  Asclepiadaceae

Описание

ГърбачЗа какво се използва гърбачаУвивен храст с дълги до 15 метра стъбла с червеникаво - кафява или сиво - кафява кора. Листата са срещуположни, елипсовидни до почти кръгли, дълги 5 - 12 cм, широки 3 - 8 cм, целокрайни, голи, отгоре лъскави, тъмнозелени, отдолу сиво - елени. Съцветията са  връхни или странични полусенници. Цветовете са 1.5 - 2.5 cм в диаметър. Чашката е дълбоко наделена със заострени зъбци. Венчето е 5-делно, отгоре тъмно пурпурно - кафяво, по края с бели реснички. Плодът цилиндричен, с многобройни семена, снабдени с хвърчилка от копринести власинки. Цъфти през май - юли.

Разпространение

Расте из крайбрежни храсталаци и гори. Среща се по Черноморското крайбрежие и край реките Дунав (Силистренско), Струма (южната част), Марица и Тунджа докъм 150 метра надморска височина.

Употребяема част

Използват се кората (cortex Periplocae) или младите клонки (stipites Periplocae), събрани през ранна пролет.

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от карденолиден тип - периплоцин и периплоцимарин, които са производни на генина периплогенин.

Действие

Кората на растението има кардиотонично и аналептично действие. Влиянието му върху сърдечната дейност се определя от гликозидите от типа на карденолидите и главно от периплоцина, който по активност е близък със строфантина. Той усилва сърдечните контракции, забавя пулса, ускорява кръвообращението и подобрява разпределянето на кръвта. Действа диуретично, премахва отоците.

Периплоцинът нормализира кръвното налягане. Проявява амфотерно действие по отношение на артериалното налягане, но след неговото прилагане налягането се нормализира. Той е силно отровно вещество.

Токсичността му се проявява дори в незначителни количества. Поради това се прилага само под непосредствен лекарски контрол. Поради токсичността си периплоцинът е бил използван от някои африкански племена за намазване на стрелите при лов на диви животни.

Приложение

Употребява се при остра сърдечна недостатъчност с тежки смущения в кръвообращението.

Начин на употреба и дози

Използва се настойка от корите на гърбача. Най - ефективният препарат от растението е периплоцинът с биологична активност 5780 КЕД в 1 g.

Дози от тинктура на Гърбач, за вътрешно приложение
Куче 2 - 5 капки
Дозата се определя по преценка на ветеринарния лекар в зависимост от заболяването и състоянието на пациента
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
Не съм го ползвала .
Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
Коментирай
loading...