Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

 1. Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните
 2. Вълнест напръстник
 3. Горицвет
 4. Момина сълза
 5. Боянка
 6. Гърбач
 7. Зокум
 8. Морски лук
 9. Кукуряк
 10. Обикновен глог
 11. Зимзелен
 12. Бял имел

Момина сълза

Момина сълза - Лат.: Convallaria Majalis L.
Сем. Кремови - Liliaceaе

Описание

Момина сълзаМомина сълза за животниМнoroгодишно тревисто растение с пълзящо коренище. Цветоносното стъбло е високо 15 - 20 cм, тънко, неразклонено, безлистно.

Листата са приосновни, обикновено 2, рядко 3, продълговато елипсовидни или елипсовидно ланцетни, дълги 10 - 20 cм и широки 4 - 8 cм, към върха заострени, a в основата - стеснени в дълги влагалища.

Съцветието връхно, гроздовидно, рехаво, с 6 - 10, по - рядко до 20 цвята с къси дръжки. Цветовете са бели с кълбовидно звънчевиден околоцветиик с 6 зъбчета, а тичинките - 6. Плодът е оранжево - червена, кълбовидна, сочна ягода. Цъфти през април - юни.

Разпространение

Расте из влажни широколистни гори и храсталаци. Среща се в цялата страна докъм 1400 метра надморска височина. Отглежда се и като декоративно растение.

Употребяема част

Стръковете (herbae Convallariae), цветоносните стръкове заедно с листата, листата (flores Convallariae).

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от карденолиден тип (в листата 0.2 - 0.3%, а в цветовете до 5%). Установени са над 20 съединения, производни на следните генини: строфантидин, строфантидол, бипиндогенин, периплогенин и сарментогенин.

Основният гликозид е конвалотоксинът (строфантидин-рамнозид) - около 40% от общото количество на карденолидите в дрогата. В по - голямо количество са и гликозидите: конвалозил (стронфантидин-рамноглюкозид), локундиозид (рамнозид на бипиндогенина) и конвалатоксол (рамнозид на строфантидола).

В малки количества са изолирани следните гликозиди: конвалатоксолозид, хейротоксин, глюколокун диозид, периплорамнозид, майалозид, перигулозид и др. Освен карденолиди са установени още: стероидни сапонини - конваларин с хемолитичен индекс около 8000; флавоноиди - производни на изорамнетина и кверцетина, и хелидонова киселина до 1.5%. В цветовете се съдържа етерично масло с основна съставка фарнезол.

Действие

Момината сълза намира приложение главно като сърдечно и седативно средство. Най - висока активност притежава конвалатоксинът, но другите гликозиди също спомагат за проявяването на кардиотоничен ефект. По действие те напомнят ефекта на дигиталисовите гликозиди, с изключение на конвалатоксинът, който има строфантиноподобен ефект и е с краткотрайно действие (20 - 22 ч).

Активните вещества на дрогата забавят сърдечния ритъм, влияят върху пулса, повишават кръвното налягане, отслабват застойните явления. Проявяват по - силен диуретичен ефект от дигиталиса. Тези явления са отчетливи при венозно въвеждане на препарати от момина сълза. Приложени орално на животни, активните вещества бързо
се разрушават.

Добре изразени са и седативните свойства на билката,  особено в комбинация с препарати от коренището на дилянкатя (валерианата). Тази комбинация се използва при сърдечна недостатъчност.

Установен е цитотоксичен и вирусостатичен ефект на водният екстракт от листата на растението. Активните вещества на момината сълза почти не кумулирят, но растението е отровно и при неправилно прилагане предизвиква тежки интоксикации при животните, протичащи с признаците на дигиталисово и строфантиново отравяне. Подобно на строфантина препаратите на момината сълза при венозно инжектиране могат да доведат до спиране на сърдечната дейност.

Приложение

Във ветеринарномедицинската практика растението и препаратите от него могат да се използват при сърдечна недостатъчност, главно при хронична сърдечна слабост. Активни са при сърдечни неврози и като диуретично средство.

Начин на употреба и дози

Надземната част от момината сълза се прилага  като инфуз (1:30). Използва се прах от дрогата в чист вид или под формата на болуси. Може да се употребява и като микстура. Екстракти и тинктури от растението се включват в състава на голям брой препарати.

Дози на надземната част от Момина сълза, за вътрешно приложение
Едри преживни 5 - 15 грама
Коне 5 - 12 грама
Дребни преживни 2 - 6 грама
Свине 1 - 4 грама
Кучета 0.2 - 1.5 грама
Котки 0.1 - 0.8 грама
Кокошки 0.2 - 0.8 грама

Примерни рецепти

 

Лечение с момина сълзаЗа какво се използва момината сълзаRp.:
     Infusi herbae Convallariae majalis        20.0/800.0
     Natrii salicylatis                               80.0
     M. D. S. Вътрешно ежедневно по 200 мл, за крава.
(При остър ендокардит)

 

Rp.:
     Pulveris herbae Convallariae majalis
         —   rhizomatis Valerianae         aa 5.7
     Farinae   secalinae                          8.0
     Aquae fontanae                              q. s.
     Glycerini                                        q. s.
     ut fiat bolus.
     D. t. d. No 5.
     S. Вътрешно ежедневно по 1 хап, за крава.
(При порок на сърцето)

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
Не съм го ползвала .
Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
Виж още отзиви
Коментирай
loading...