Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

 1. Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните
 2. Вълнест напръстник
 3. Горицвет
 4. Момина сълза
 5. Боянка
 6. Гърбач
 7. Зокум
 8. Морски лук
 9. Кукуряк
 10. Обикновен глог
 11. Зимзелен
 12. Бял имел

Обикновен глог

Обикновен глог - Лат.: Crataegus Monogyna
Сем. Розоцветни - Rosaceae

Описание

ГлогПлодпве на глогЗа какво се използва глогаХраст или малко дърво, високо до 5 метра. Кората е гладка, тъмно сива, а на младите клонки кафяво-червеникави. Листата са последователни, в основата най-често клиновидни, 3-5 (7)-делни с целокрайни или неправилно остро назъбени дялове, отгоре лъскави, тъмно зелени, отдолу светло зелени.

Цветовете са 8-15 мм в диаметър, събрани в многоцветни щитовидни, съцветия. Чашелистчетата са 5, заострени, голи или с редки власинки, при плодовете разперени или прилегнали към плодовете. Венчелистчетата също са 5, бели, закръглени, с късо нокътче. Тичинките обикновено са около 20.

Плодовете са широко яйцевидни или почти сферични, дълги 6-10 мм, светло до тъмно червени с една костилка. Цъфти през май - юни.

Разпространение

Расте из храсталаци и редки гори. Среща се често из цялата страна от низините докъм 1500 метра надморска височина.

Употребяема част

Използват се цветовете (flores Crataegi), съцветието заедно с листата (inflorescentia Crataegi, flores Crataegi cum foliis, flores cum foliis Crataegi) и плодовете (fructus Crataegi).

Химичен състав

Съцветията c листата съдържат флавоноиди до 0.8%, а само цветовете - до 2.5%. С голямо значение е витексинът и неговите гликозиди - 4-рутинозид, ацетил-4-футинозид и витексин-рамнозид, които доминират в листата. Освен тях се съдържат кверцетин, рутин, хиперозид, кемпферол и др. - общо около 20 съединения.

От полифенолните съединения важно значение имат мономерните, димерните и олигомерните левкоантоцианидини, които са производни на флавана и в състава им влизат (—) или (+) епикатехин и (+) катехин. Изолирани са и олигомерни дехидрокатехини.

Фенолните киселини са представени от кафеена и хлоргенова киселина. Тритерпеновите киселини (около 0.3%) са застъпени главно с урзоловата, а също олеановата, кратеголовата (2-хидроксиолеанолова), неотеголовата и акантоловата.

В малки количества се съдържат азотни съединения от групата на амините - етиламин, триметиламин, изобутиламин, холин, ацетилхолин. Установени са и аденин, аденозин, гуанин, трикумароилспермидин. Съдържа и етерично масло с главна съставка анизалдехид. Изолирани са още β-ситостерол, ескулин, вератрова киселина и др.

Плодовете съдържат значително по - малко флавоноиди (около 0.1 %), като преобладава хиперозидът. За главна биологично активна съставка се смятат протокатехините и преди всичко димерното производно на епикатехина процианидин, съдържанието на който зависи от зрелостта на плодовете.

Действие

Растението много отдавна се използва като кардиотонично и хипотензивно средство. Експериментално е доказано дигиталисоподобното му действие и стимулиращото му влияние при умора на сърцето, при добра поносимост и ниска токсичност.

Установено е, че лечебният ефект се дължи на съдържащите се в дрогата флавоноиди - хиперозид, кверцитин, витексин и витексинрамнозид.

Глогът и неговите препарати са известни предимно като антиаритмични средства (действието се проявява чрез флавоноидната смес). Те увеличават силата на сърдечните контракции, понижават възбудимостта на нервните елементи, забавят сърдечната дейност и регулират сърдечния ритъм. Под тяхно влияние минутният обем се увеличава, кръвообращението се подобрява, премахват се отоците.

Препаратите на глога разширяват и периферните кръвоносни съдове. Понижават кръвното налягане. Под тяхно влияние се разширяват коронарите, подобрява се кръвоснабдяването на миокарда. Ускорява се кръвообръщението в  коронарните и мозъчните кръвоносни съдове. Действието се обуславя от тритерпеновите киселини. Хиперозидът от флавоноидната смес проявява ясно изразен коронародилатиращ ефект.

Препаратите на глога оказват благоприятно влияние върху дистрофичните процеси в сърдечния мускул. Установена е диуретична активност на дрогата, както и свойството да понижава нивото на холестерина, вследствие на което се ограничава развитието на атеросклерозата.

Благоприятно е действието на дрогата и при сърдечна невроза и хипертиреоза, съпроводени с учестяване на пулса, при сърдечна слабост, вследствие на акутни заболявания и ангионеврози. Цветовете на растението увеличават млекодобива и маслеността на млякото. Голямо значение се отдава на триметиламина в тях.

Приложение

Във ветеринарната медицина препаратите на глога се прилагат при ритмични нарушения на сърцето (при пароксизмална тахикардия, екстрасистолна аритмия), при коронарни спазми, при миокардит и миодегенерация на сърцето, при сърдечна слабост, при миокардиосклероза, при сърдечни неврози, при хипогалакция.

Начин на употреба и дози

Глогът се прилага главно като настойка от свежи цветове (1:10, приготвена с 70%-ов спирт). На телета се дават по 15 - 20 капки с вода, 2 - 3 пъти дневно.

Заводски приготвената тинктура се дозира по 15 - 20 капки, 3 пъти дневно. Практическо приложение намира и запарката (1:10).

Цветове и плодове от Глог, запарка, за вътрешно приложение
ЕЖ 10 - 15 гр.
СЖ 3 - 5 гр.
КЧ 0.5 - 1 гр.
Тинктура от Глог - tinctura Crataegi oxyacanthae, за вътрешно приложение
ЕЖ 10 - 15 гр
СЖ 1 - 3 гр.
КЧ 0.2 - 1 гр.

Рецепти с глогПримерна рецепта

Rp.:
     Tincturae Crataegi     5.0
     D. S. Вътрешно no 15 капки 2 - 3 пъти дневно,
     разредени с вода, за теле.
(Като кардиотонично средство)

Рейтинг:

Отзиви

Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
Не съм го ползвала .
Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
Коментирай
loading...