Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

 1. Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните
 2. Вълнест напръстник
 3. Горицвет
 4. Момина сълза
 5. Боянка
 6. Гърбач
 7. Зокум
 8. Морски лук
 9. Кукуряк
 10. Обикновен глог
 11. Зимзелен
 12. Бял имел

Зимзелен

Зимзелен - Лат.: Vinca Minor L.
Сем. Тойнови - Apocynaceae

Описание

ЗимзеленЗа какво се използва ЗимзеленОтвара от ЗимзеленМногогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Цветоносните стъбла са високи 15-30 cм, изправени, а вегетативните са хоризонтални, дълги до 100-150 cм, вкореняващи се. Листата са срещуположни, елипсовидни, дълги 2-2.5 cм и широки 1-2 cм, кожести, целокрайни, отгоре зелени, лъскави, отдолу сиво-зелени, презимуващи.

Цветовете са единични с дълги дръжки в пазвите на листата. Венчето е синьо, тръбесто фуниевидно с дълга тръбица 7-12 мм и 5-делен диск. Тичинките са 5.

Плодът е продълговато цилиндричен, сърповидно извит, съставен от два дяла. Цъфти през април - май.

Разпространение

Расте из храсталаци, по сухи тревисти и каменисти места. Среща се докъм 800 метра надморска височина. Като декоративно растение често се отглежда из паркове и градини.

Употребяема част

Използват се листата (folia Vincae minoris) и стръковете (herbae Vincae minoris). 

Химичен състав

Алкалоиди (0.30 - 0.50 %), производни на индола. Изолирани са около 40 алкалоида предимно от групата на ебурнамина. Главен алкалоид е винкаминът. В по - значителни количества са и алкалоидите изовинкамин, винкадин, винцин, винцинин, винкорин и др. Установен е и резерпин.

От неалкалоидните съставки по - важни са: тритерпените - урзолова киселина; стеролите - р-ситостерол; флавоноидите  робинин; фенолните киселини - кафеена, р-кумарова, о-протокатехова, ванилова и др.; захарите; танините; холинът и др.

Действие

Листата на Зимзеленът са източник за получаване на препарати с хипотензивно действие. Те са дилататори на мозъчните кръвоносни съдове, тъй като съдържат винкамин. Получени са и полусинтетични продукти. Хипотензивното действие е от централен произход. Участие взема вегетативната нервна система. Винкаминовите алкалоиди проявяват отрицателен хронотропен ефект, без да променят силата на сърдечните съкращения.

Установено е диуретично, хипогликемично, а в по - високи дози - и курареподобно действие. Поради съдържанието на робинин може да се очаква хипоазотемично и антиуремично действие.

Приложение

Препаратите се прилагат като антихипертензивни средства, при спазъм на церебралните кръвоносни съдове.

Начин на употреба и дози

Рецепта за кучета със ЗимзеленВътрешно на кучета се дава дневно 25 мл отварка от листата на Зимзелена. Отварката се приготвя, като 1 чаена лъжичка листа се варят 15-20 мин. в 250 мл вода и се дава на 3-4 приема.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
Не съм го ползвала .
Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
Виж още отзиви
Коментирай
loading...