Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

 1. Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните
 2. Вълнест напръстник
 3. Горицвет
 4. Момина сълза
 5. Боянка
 6. Гърбач
 7. Зокум
 8. Морски лук
 9. Кукуряк
 10. Обикновен глог
 11. Зимзелен
 12. Бял имел

Горицвет

Горицвет - Лат.: Adonis Vernalis L.
Сем. Лютикови - Ranunculaceae

Описание

ГорицветAdonis vernalisКъде расте горицветаГорицветът е многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Стъблата му са високи 15-30 (40) cм, изправени, слабо разклонени, гъсто облистени. Листата са 2-4 пъти пересто наделени с теснолинейни до 1 мм широки, заострени дялове. Цветовете са единични, 4-5 (8) cм в диаметър, разположени на върха на стъблата и разклоненията им. Чашелистчетата са 5-8, яйцевидни, а венчелистчетата 10-24, продълговато елипсовидни, златисто-жълти. Тичинките и плодниците са многобройни. Плодът е сборен, съставен от многобройни сиво-зеленикави плодчета с кукесто носче. Цъфти през периода март - май.

Разпространение

Горицветът расте по сухи каменисти места из храсталаци, пасища и сухи ливади. Среща се предимно на варовити терени - в някои райони от Североизточна България, Източна Стара планина, Западна България, Тунджанска хълмиста равнина от низините до 1100 метра надморска височина.

Употребяема част

Стръковете (herbaе Adonis Vernalis L. ), събрани в началото на цъфтежа.

Химичен състав

Сърдечнодействащи гликозиди от групата на карденолидите (1 - 4%). Те са с най - съществено значение за биологичната активност на дрогата.

"Адонизид" е названието на лесно разтворимата във вода фракция от карденолидните хетерозиди, а "адонивернозид" е неразтворимата във вода фракция. Основен компонент на водоразтворимата фракция е специфичният за горицвета гликозид "адонитоксин". Неговият генин е "адонитоксигенин" (изомер на строфантидина), а захарта е L-рамноза.

Главна съставка на неразтворимата във вода фракция (адонивернозид) е гликозидът "цимарин" с генин строфантидин и захар - "цимароза". Установен е и строфантидиновият гликозид К-строфантин-β. В по - малки количества са изолирани и следните карденолиди: гликозидите адонитоксигенол и вернадигин, производен на строфандогенина и др.

В дрогата се съдържат още флавоноиди - лутеолин и неговите производни: С-гликозидите "ориентин" и "изоориентин", както и моноксилозид на изоориентина (адонивернит). В тичинковите прашници е намерен и "витексин" (С-гликозид на апигенина): захарният алкохол "адонитол" (2.4 - 4%). Установени са също диметоксихинон, аконитова киселина, холин, фитостероли, сапонини, смолисти вещества и др.

Действие

Надземната част на горицвета се прилага често като сърдечно и успокояващо средство. Кардиотоничното действие на препаратите на растението е дигиталисоподобно. Активността им се обуславя от гликозидите от групата на карденолидите. Голямо значение се отдава на цимарина, адонитоксина, К-строфантин-β   и др.

Действащите вещества в препаратите от дрогата увеличават силата на сърдечните съкращения, забавят ритъма на сърцето, увеличават ударния и минутния обем. По сила на действие те отстъпват на дигиталисовите гликозиди. Отличават се с по - слабо кумулиращо действие. Активните вещества бързо се разрушават.

Пo - слабо влияят върху проводната функция на Хисовия сноп. Препаратите на горицвета имат съдосвиващо действие и повишават артериалното кръвно налягане. Те подобряват кръвообращението. Характеризират се с по - силно изразено диуретично действие от другите дроги със сърдечно действие.

Горицветът се прилага и като успокояваща дрога. Той понижава възбудимостта на централната нервна система (ЦНС). Проявява противогърчов ефект и антагонизира действието на редица конвулсогенни средства (кокаин, камфора, пикротоксин и др.). Седативното му действие се използва при лечението на нервни заболявания (при неврози). Често се съчетава с бромид, с препарати на дилянката (валерианата) и др.

Има данни и за цитотоксичното и вирусостатично действие на водни екстракти от дрогата.

Приложение

Основните показания са хронична сърдечна слабост, поддържане на компенсацията, декомпенсиран сърдечен порок, нарушения в проводимостта на сърцето, тахикардия и възбуждане.

Функционалните неврози, бъбречните заболявания, придружаващи сърдечно - съдовата недостатъчност, са също индикаци за прилагане на билката и препаратите, приготвени от нея.  

Препоръчва се при дистрофии на миокарда и декомпенсирани пороци на сърцето при коне и едри преживни животни надземната част от горицвета да се прилага заедно с валериана.

Начин на употреба и дози

Стръкове от растението се прилагат главно като запарка (1:30). Вътрешно се дава дрогата още под формата на хапове.  Използва се и тинктура от горицвет.

Дози на стръкове от Горицвет, вътрешно, за едно лечение
Едри преживни 2 - 12 грама
Конe 5 - 8 грама
Дребни преживни 1 - 2 грама
Свине 1 - 2 грама
Кучета 0.2 - 0.4 грама
Котки 0.1 - 0.2 грама
Кокошки 0.1 - 0.2 грама

Примерни рецепти

 

Горицвет за овцаRp.:
      Infusi herbae Adonidis vernalis    2.0/300.0
      D. S. Вътрешно на 2 приема през 12 часа, за овца.

(При остър ендокардит)

 

Горицвет за сърцето на краваRp.: 
      Infusi herbae Adonidis vernalis
        —     —      Convallariae majalis  aa  10.0/1000.0
      M. D. S. Вътрешно no 200 мл 1 път дневно, за крава.

(При сърдечен порок)

 

Rp.: 
      Herbae Adonidis vernalis
         —    ConvalJariae majalis  aa   20.0
      Rhizomatis Valerianae               30.0
     M. D. S. Да се запари в 2 литра вода. Вътрешно по 2
     водни чаши, 2 - 3 пъти дневно, за кравa.

(При сърдечна невроза)

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
Не съм го ползвала .
Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
Виж още отзиви
Коментирай
loading...