Назад до Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Растения, действащи върху Сърдечно - съдовата система при животните

Вълнест напръстник

Вълнест напръстник (Дигиталис) - Лат.: Digitalis Lanata Ehrh.
Сем. Живеничеви - Scrophulariaceae

Описание

Вълнест напръстникМногогодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблото e високо от 30 до 100 сm, право и неразклонено.

Листата са последователни, продълговато - ланцетни до ланцетни, дълги 6 - 12 cм и широки 1.5 - 2 cм, целокрайни, голи или само по ръба в основната част с дълги многоклетъчни власинки.

Горните стъблови листа са приседнали, към върха постепенно преминаващи в прицветници. Съцветието е дълъг, гъст, многостранен грозд. Съцветната ос, прицветниците и чашката са беловлакнести. Чашката почти до  основата е 5 делна. Венчето е   бяло или жълтеникаво с виолетови и кафяви жилки, двуустно.

Тичинките са 4, прикрепени за венечната тръбица. Плодът е конусовидна, дълга 8 - 12 cм, двугнездна, многосеменна кутийка. Цъфти през юни - август.

Разпространение

ДигиталисРасте по сухи тревисти и каменисти места, из храсталаци и редки гори. Среща се из цялата страна докъм 1200 м надморска височина.

Употребяема част

За лечебни цели се използват листата - folia Digitalis lanatae

Химичен състав

Сърдечно - действащи гликозиди от карденолиден тип (0.5 - 1 %). С най - голямо значение са:

  • Ланатозид А - гликозид на дигитоксигенина
  • Ланатозид В - гликозид на гитоксигенина
  • Ланатозид С - гликозид на дигоксигенина

Ланатозидите са първични гликозиди, които при отцепване на глюкоза лесно преминават във вторичните - ацетилдигитоксин, ацетилгитоксин и ацетилдигоксин. При отцепване на глюкоза и ацетилна група ланатозидите се превръщат в дигитоксин, гитоксин и дигоксин.

В значително по - малки количества са изолирани още редица карденолидни гликозиди. Освен тях са установени още и дигитанолови гликозиди (производни на прегнана) - дигинин, дигифолеин и др.; антрахинонови съединения - дигиталутеин и др.; флавоноиди - лутеин, скутеларени, динатин и др.

Действие

Вълнестият напръстник е източник на редица лекарствени препарати с кардиотоничен ефект. Те са едни от най - активните сърдечни средства. Действието им се дължи на посочените гликозиди, благодарение на които се подобрява регулирането на сърдечния ритъм при първоначално усилване на систолата и удължаване на диастолата. Силата и работоспособността на сърдечния мускул се увеличават, но същевременно се създават условия за отморяването му.

Повлияват се благоприятно кръвообращението в сърцето, снабдяването му с кислород, и тъканният обмен. Аглюконът улеснява разпределянето и проникването на гликозидите през клетъчните мембрани и повишава тяхната активност.

Сапонините в дрогата (под формата на воден извлек) ускоряват разтварянето на активните вещества и създават благоприятни условия за по - бързата им резорбция през храносмилателния канал.

Важна предпоставка за постигането на успешна терапия с препаратите на напръстника е спазването на определени изисквания, съобразени с някои особености.

Известно е, че калцият сензибилизира сърцето към дигиталисовите гликозиди. Поради това при приемане на дигиталисови препарати се ограничава даването на храни и минерални смески, съдържащи калциеви соли.

В диетичния режим се изключват и натриевите соли с оглед да се избегне задържането на течности в организма и появата на отоци.

За сметка на натрия се увеличават калиевите соли, които проявяват диуретично действие и са полезни при сърдечно болни с отоци. При намалено съдържание на калиеви йони действието на дигиталисовите гликозиди се засилва. Те са необходими и за ограничаване на токсичните манифестации.

Включването на калиеви соли в хранителния режим подобрява поносимостта на дигиталисовите препарати. От съществено значение е и наличието на гликоген в сърцето. Гликогенният резерв гарантира полезния ефект на гликозидите. Без него те не могат да проявят фармакологичното си действие. Съчетаването на дигиталисови препарати с глюкоза осигурява благоприятен ефект.

Дигиталисовите гликозиди оказват влияние и върху кръвоносните съдове. Те свиват съдовете в коремната област, но разширяват тези на мускулите, кожата, мозъка и бъбреците. Преразпределянето на кръвта се подобрява, кръвното налягане се нормализира.

Увеличеният черен дроб възстановява размерите си, отоците по крайниците и застоят на течности намаляват, кръвоснабдяването във вътрешните органи се подобрява, както и достъпът на кислород в тях.

Намаляват и застойните явления в белите дробове. Газовата обмяна в тях се подобрява, вследствие на което намаляват задухът, кашлицата и секрецията.

Кръвоснабдяването в мозъка се повлиява благоприятно. Поради кумулиращото действие на някои от гликозидите ефектът им продължава от 6 - 7 до 21 дни. Обезвредяването им в организма може да продължи понякога повече от 20 - 25 дни. Затова лечебната доза се определя за един курс на лечение и се разпределя по дни, като се използват различни схеми по преценка на лекаря и според състоянието на пациента.

Проявяват се и някои видово специфични особености. При преживните животни дигиталисовите гликозиди се разрушават в предстомашията под влияние на бактериалните ензими. От своя страна дигиталисовите препарати във високи дози при вътрешно прилагане потискат целулозната ферментация в предстомашията.

Кучетата сравнително по - бързо отделят дигитоксинът. При котките дигиталисовите гликозиди предизвикват повръщане. Дигиталисовите препарати се прилагат контролирано. Неправилното им използване води до отравяния с тежки сърдечни увреждания, вследствие на които може да настъпят пълна аритмия, трептене на камерите, сърдечен блок. Поради спазми на бъбречните съдове намалява пикочоотделянето. Може да настъпят гърчове и дишането да спре.

Приложение

Дигиталисът се използва при сърдечни заболявания със застойни явления, при сърдечна недостатъчност и аритмии, предимно при хронична сърдечна слабост с декомпенсация, при аортна инсуфициенция.

Не се прилага при хипертрофия на сърцето, при компенсиран сърдечен порок, при остър миокардит и ендокардит, при остри тежки дегенеративни увреждания на миокарда и др.

Начин на употреба и дози

Листата от растението се прилагат под формата на хапчета, хапове, като кашица или запарка (1:400).

Дози на листа от Напръстник, вътрешно, за едно лечение
Едри преживни 2 - 6 грама
Коне 1 - 4 грама
Дребни преживни 0.5 - 1.5 грама
Свине 2 - 0.8 грама
Кучета 0.03 - 0.4 грама
Котки 0.02 - 0.06 грама
Кокошки 0.01 - 0.04 грама
Повторно се прилагат след пауза

Примерни рецепти

Рецепта за сърцето при конRp.:
      Pulveris follorum Digitalis    0.3
          —    radicis Athaeae     5.0
      Aquae fontanae               q.s
      Glycerini                         q.s
      ut fiat bolus
      D. t. d. No 4.
      S. Вътрешно no 1 хап. сутрин и вечер, за кон.

(При кардиосклероза, кардиофиброза)

 

Рецепта за сърцето при краваRp.:
       Pulveris foliorum Digitalis    2.0
       Fructus Juniperi pulverati   5.0
       M. I. pulvis.
       D. t. d
       S. Вътрешно по 1 прах 2 пъти дневно c храната, 2 дни
       последователно, за крава.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

12. Здравеца
Единият недоволен от казармения стил, другият пита как да се отърве (все едно тук е сайт за растителна защита), третият за легенди говори. Българийо, майко мила!... Накъде вървим с тоя "матрял"?...
11.
Не съм го ползвала .
10. Петрова
Зимзеленът е безценен за възстановяване след инсулт - има легенда, че растенията са наблизо да помагат.
9. д-р БауБау
До 8. Василка - обърнете се към специалист занимаващ се с растения. Екипът на БауБау се състои от ветеринарни лекари и се занимаваме единствено с животни :)
8. Василка
зимзелена се е разпространил ипродължава да превзема земни площи от вилата ни. как да се отърва от него незнам
7. д-р БауБау
До 5,6. Анонимен - за кое растение става въпрос?
6. Анонимен
как може да се използва и за какво
5. Анонимен
отровно е само за хора, или и за живитните
4. д-р БауБау
До 3. - благодарим за споделеното мнение.
3.
В нета има толкова инфо, че е грехота да представяте една изключително полезна билка в тоя "сух, казармен" вид. Билката е токсична, ако не се спазват предписанията, но има силно изразен антиканцерогенен ефект, отлично антидиабетично средство и т.н. Петър Димков препотъчва използването на студен извлек. Поразтърсете се и ще намерите инфо на руски, английски, български.
2. д-р БауБау
До 1. Анонимен - Данните не са измислени от нас. Ние само предоставяме информация, която да бъде полезна за стопаните и да се информират за това, което ги интересува.
1. Анонимен
Пишете че веществото от групата на лактините има канцерогенно действие, тогава защо се употребява като билка изобщо ?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...